Home / Centrul Educational Cilibia / Ce ne propunem

 

Obiectivul specific al proiectului nostru este  implementarea unor măsuri integrate, efective şi eficiente, adresate grupurilor de copii şi tineri vulnerabili, care se confruntă cu riscuri specifice, în vederea promovării incluziunii sociale. Pentru început, eforturile noastre s-au concetrat pe reabilitarea unui spaţiu aflat în proprietatea primăriei dar şi dotarea şi amenajarea conform cu necesităţile activităţilor desfăşurate. De la finalizarea acestor primi paşi am început desfăşurarea activităţilor specifice. Aceste activităţi vor conduce la atingerea obiectivelor de întărire a coeziunii economice şi sociale la nivel local, la implementarea măsurilor integrate, efective şi eficiente adresate grupurilor de tineri, copii şi părinţi aflaţi în situaţii de risc în cadrul apelului „local”.

Ne-am pus cu totii intrebarea, la un moment dat, ce inseamna de fapt educatia. Este o stiinta, un fapt sau doar o remarca unui comportament civilizat bazat pe insusirea unui comportament de la cei in varsta de catre cei tineri? Ei bine, este foarte important sa constientizam ca educatia sta la baza tuturor proceselor care ne conduc catre statutul de om civilizat, de fiinta ce apartine unei comunitati dezvoltandu-ne totodata si latura spirituala.

“Un arbore ce nu-l mai poti cuprinde cu bratele a crescut dintr-o biata samanta. O cladire ca-n povesti are la baza o mana de lut. O calatorie de mii de kilometri incepe cu un singur pas.” (Tao)

Pornind de la aceasta idee, putem spune ca educatia ne insoteste pe tot parcursul vietii. Pentru ca un individ sa aiba sansa de a primi o educatie normala si corecta, trebuie sa creasca intr-o familie care sa ii ofere modele demne de urmat, parinti care sa se implice in activitatea de la scoala, sa-l sustina si sa-l incurajeze pe copil si cadre didactice care sa-l descopere si sa-i cultive in minte si in suflet increderea in sine.

Fara educatie nu putem sa ne integram in societatea actuala care este intr-o continua schimbare. Nevoia de adaptare este atat de puternica incat ne impinge catre toate mijloacele posibile prin care se poate produce educatia.

Personalitatea fiecarui individ este dezvoltata de catre educatie iar odata cu aceasta si latura spirituala, dar si psihologica. Alaturi de familie, scoala joaca un rol foarte important in procesul educatiei dar si al dezvoltarii personalitatii.

“Centrul educational Integrat pentru copiii si tinerii din comuna Cilibia” a luat nastere din nevoile copiilor si ale tinerilor. Beneficiari din randul acestora spun ca ideea infiintarii acestui centru de zi este una foarte buna, ce vine in ajutorul lor si al copiilor lor pentru a reusi sa isi creeze un viitor mai bun.”Infiintarea acestui centru este importanta pentru educatia copiilor dar si a tinerilor care nu au un loc de munca, ba mai mult nu au nici studii si aici pot fi ajutati.” (beneficiar, 27 ani)

Beneficiarii care vin la Centrul Educational participa la numeroase activitati de educatie formala si nonformala. Aici sunt organizate cursuri, in cadrul carora sunt abordate mai multe teme printre care identitatea culturala dar si activitati de consiliere si sportive. De asemenea, aici vor fi organizate cursuri de croitorie si pentru “lucratori in agricultura”.

Activitatile de la Centru sunt destinate celor cu varste cuprinse intre 3 si 27 de ani.

Totodata, prin acest proiect, copiii si tinerii din Cilibia au acces la toate informatiile de care au nevoie pentru a-si alege o cariera, prevenindu-se, in acelasi timp, abandonul scolar. Proiectul se focuseaza pe copii cu varste intre 3 si 12 ani care isi petrec timpul, inca de mici, confectionand caramida, aceasta fiind principala activitate a familiilor de etnie roma din Cilibia.

Prin joc si invatare ii ajutam pe copii sa inteleaga lumea in care traiesc si sa comunice cu ceilalti. Fiecare activitate are ca obiectiv achizitionarea unor actiuni specifice, raportate la nevoile fiecarui copil. Activitatile propuse ii ajuta pe copii sa-si dezvolte viitoare aptitudini, sa generalizeze cunostintele dobandite si sa-si dezvolte capacitatea de a simti si de a gestiona emotiile negative. Aici copiii dobandesc si exerseaza comportamente si abilitati care ii vor ajuta sa se integreze social. Copiii invata prin metode expresiv-creative (muzica, miscare, pictura, modelaj, teatru, etc.) beneficiind in permanenta de supervizarea unui specialist.

Rezultatul? Copiii devin afectuosi, curiosi, sociabili, dornici de interactiune!

 
 
 

Accessibility Toolbar